Вести

Брнабић: Статус града за Бор, стратешки партнер за РТБ Бор

Општина Бор би ускоро могла да добије статус града, који јој по развијености и припада речено је приликом посете председнице Владе Србије Ане Брнабић борској општини. Она је са представницима локалне самоуправе у Бору разговарала и о плановима и пројектима за даљи развој и о могућностима за запошљавање.

Премијерка је, након Општине Бор, посетила РТБ Бор, где је разговарала са менаџментом комбината бакра и обишла нову топионицу и фабрику сумпорне киселине. Како је речено том приликом, РТБ Бор је веома значајан за државу, али су неопходна додатна улагања како би се повећала производња.

"Рударство је без даљњег најважнији ресурс који има Бор. РТБ Бор у потпуности примењује УППР и испуњава све обавезе које су прописане, због чега је стао на ноге и ми очекујемо да ће добит предузећа у 2018. години бити за 15 одсто већа у односу на 2017. годину. са друге стране, потребна су додатна улагања у РТБ Бор, да за та улагања ми тражимо стратешког партнера, да са релативно малим улагањима ми можемо значајно да повећамо производњу у комбинату бакра, тако да се ја надам да ћемо до средине 2018. године завршити разговоре са неки од потенцијалних стратешких партнера и да ће се тај посао завршити до краја године. Али, са тим послом не треба брзати, јер ово предузеће није значајно само за источну Србију већ за целу државу. Желим да нагласим и да је Влада Србије упутила у скупштину и предлог да Бор добије старус града. Мислим да је то важно за све људе који живе овде и мим очекујемо да то ускоро буде на седници републичке скупштине и да скупштина донесе ту одлуку." - рекла је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

"Захвалио би се премијерки на изјави коју дала недавно, када је рекла да је РТБ Бор озбиљно предузеће које значајно учествује у пуњењу буџета, односно остваривању БДП-а, са 0,8 одсто. Захвалио би се и Влади Србије, садашњој и претходној на свему што је учинила за РТБ Бор. РТБ Бор је стао на здраве ноге захваљујући повећаној производњи и повећању цене бакра, али пре свега захваљујући подршци државе." - нагласио је Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор.

"Општина Бор спада и најразвијеније у Србији, али само захваљујући напорима Владе да развије РТБ Бор, који од тада у општинском буџету учествује са високим процентом. данас Влада Србије преко Канцеларије за улагања врло озбиљно помаже општину Бор кроз реализацију програма обнове школа и болница, као и свих других пројеката који су за нас веома интересантни. " - нагласио је Александар Миликић, председник Општине Бор.

Након посете РТБ-у Бор, председница Владе Србије обишла је и градилиште нове зграде за избегла лица у Новом градском центру у Бору у којој ће смештај добити 15 породица.

http://bor.sns.org.rs/lat/galerije/brnabic-status-grada-za-bor-strateski...