Вести

Бор и званично постао град

Одлука Народне Скупштине Републике Србије о промени статуса Општине Бор у Град Бор почела је и званично да се примењује.

Одборници Скупштине општине Бор усвојили су на последњој седници под овим називом и првој која је завршена под називом Скупштина града Бора све четири одлуке које су биле на дневном реду. Оне се односе на промену Статута Општине Бор у Статут Града Бора, где се у свим званичним документима реч Општина замењује речју Град, а функција досадашњег председника Општине замењена је функцијом градоначелника. Такође, органи управљања Општине Бор добили су другачије називе. Бор први пут има председника и заменика председника Скупштине града, затим Градско веће и Градску управу.

Град Бор добија веће трансфере из републике, добија могућност другачијег уређења, добија могућност да учествује у оном што смо већ почели да радимо, да учествује у озбиљним државним инфраструктурним пројектима, добија могућност да грађани имају право на коришћење субвенција, државне помоћи и на решавање великих проблема који су деценијама настајали, а који се заиста морају решити“ – рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Према речима одборника Српске напредне странке професора доктора Радоја Пантовића, грађани Бора су били сведоци да се у првој деценији 21. века говорило да је време за долазак у Бор прошло и да је дошло време да се из Бора одлази.

После стотину година рада, тада је РТБ-у Бор претио стечај. Данас је ситуација потпуно другачија. У прилици смо да после историјске седнице републичке Скупштине, на којој је 20. јуна измењен Закон о територијалној организацији и Бор добио статус града, усвојимо измене Статута и да ту одлуку и званично почнемо да примењујемо.“- нагласио је Пантовић.

Након завршетка седнице Скуптине одржана је свечана академија у сали Музичке школе поводом проглашења Бора градом, присутнима се обратио градоначелник Бора, досадашњи председник општине Александар Миликић. У првом обраћању он је истакао значај промене статуса и нагласио да је основни задатак градског руководства наставак развоја Бора, као што су га век и по стварали и градили рудари. Обавеза локалне самоуправе је да заједно са Басеном ствара још боље услове за грађане.

У Бору живи 27 нација и нико никога није питао које је вере и нације. Рудник их је годинама спајао и сви су као један, јер им је циљ да зајендички стварају и живе боље“, рекао је Александар Миликић, градоначелник Бора

. Град Бор је један од зеленијих у Србији, има више од 22 хиљаде аутомобила, у стамбени фонд је уложено 11 милијади долара. Све је то створила привреда и Рударско топионичарски басен Бор, а ко ће бити његов стратешки партнер сада и није најзначајније, рекао је повереник ОО СНС Бор и директор Рударско топионичарског басена Бор Благоје Спасковски.

Важно је да РТБ нема пара да инвестира у развој рударсрва, а није пракса да то ради држава. Избором стратешког партнера биће нам много боље, јер ће бити отворено још рудника, а тиме ће бити и већа производња. На тај начин повећава се и учешће РТБ-а Бор у Бруто домаћем производу Србије“, нагласио је Спасковски.

У наставку академије, борски уметници припремили су богат културно забавни програм којим је, између осталог, представљена традиција и културно наслеђе Бора и околине.