Вести

Брнабић у Бору: Поносна сам на пензионере и њихово прихватање еУправе

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Бору, да је у претходних седам година влада урадила много на реформи државне управе, да је поносна и срећна што су данас видиљиви резултати напорног рада и додала да је поносна што су пензионери прихватили еУправу.

Она је у данас у Бору посетила Kараван дигиталних вештина, писмености и безбедности "Дигитална експедиција 2023", у оквиру кога се спроводе обуке за кључне дигиталне вештине и то за све грађане - од најмлађих до најстаријих суграђана и пензионера.

Обуке обухватају различите теме, од комуникације са државним органима на интернету и еУправе, сигурне куповине на интернету - еТрговине, затим, еЗдравље, све до безбедног коришћења интернета и заштите личних података.

"Ми смо од 2016. године много урадили да уведемо електронску управу у Републици Србији. То смо урадили не да бисмо били модерни и савремени, већ да бисмо олакшали грађанима обављање свакодневних послова са државном управом и локалном самоуправом. Желели смо да грађани и привреда осете да смо им на услузи седам дана у недељи, 365 дана у години. Желели смо да неки посао можете да урадите једнако ефикасно недељом ујутру или четвртком увече. Да не морате да излазите из куће, напуштате своју породицу, излазите са посла већ да то можете да обавите из своје фотеље. За мене је то одговорна државна управа", рекла је премијерка.

Она је истакла да је један од највећих изазова био објаснити све ово грађанима, јер они нису знали много о томе нити су били информисани о свим могућностима које им електронска управа пружа.

"Грађани данас могу да наруче извод из матичне књиге рођених, могу да од своје куће упишу дете у вртић, у школу, могу да из своје фотеље плате порез, погледају свој здравствени карто", додала је она.

Премијерка је рекла да је њена иницијатива била да се направи један тим, да се иде од општине до општине, да се проводе викенди са народом и то поготово са старијим суграђанима, како би им се објаснило како еУправа функционише.

"Желела сам да схвате да то није ништа страшно и тешко, како бисмо онда могли сви заједно то да користимо јер је држава све то направила управо за њих”, рекла је Брнабић.

У Удружењу пензионера у Бору, Брнабић је разговарала са најстаријим суграђанима који похађају део обука за дигиталне вештине.

Удружењу је уручена донација - два рачунара и мултифункционални уређај, а исто ће бити обезбеђено за сва удружења пензионера које Дигитална експедиција обилази, а Удружење пензионера у Бору до сада није имало рачунар нити интернет прикључак.

Поред обука за најстарије суграђане, у згради Народне библиотеке у Бору данас се одржавају и обуке за грађане - обука заштите личних података, обука за коришћење еГрађанина и упознавање са електронским услугама.

Заједно са министрима Михаилом Јовановићем и Николом Селаковићем, Брнабић је разговарала са грађанима о томе шта ове обуке значе за њих, како и у коликој мери користе услуге еУправе и колико им дигитална знања помажу у свакодневним активностима и у послу.

Премијерка је напоменула да се током прве Дигиталне експедиције 2021. директно разговарало са више од 35.000 грађана у 16. градова и општина. Она је најавила да ће у наредна три месеца да ће Дигитални караван писмености посетити још 10 градова и општина, међу којима су Прибој, Брус, Ваљево, Зрењанин, Kикинда...

"Посебан фокус у овом другом Дигиталном каравану су старији суграђани, пензионери. Нисам желела да икога изоставимо и заборавимо, већ да свима олакшамо, а пензионери управо највише користи могу имати од електорнске управе – уколико су болесни, могу сами наручити шта им је потребно из продавнице и то ће им стићи. Нема чекања у редовима, сати и сати испред шалтера, стајања у пошти", додала је она.

Она је истакла да су пензионери са великом енеригјом прихатили нове вештине и еУправу.

Брнабић је нагласила да се кроз ове обуке превазилази међугенерацијски јаз, јер канцеларија за младе у клубовима пензионера врши обуке старијих суграђана и тиме се, према њеним речима, ствари једна нова веза од које ми као друштво имамо много тога доброг.

Она је истакла да ће Министарство информисања и телекомуникација и канцеларија за ИТ и електронску управу остављати опрему у свим клубовима пензионера, која им након посете остаје на коришћење.

Брнабић се дотакла и економске ситуације у Бору и навела податак да је просечна плата у Бору, за непуних пет гопдина, порасла за чак 97 процената.

"Просечна плата у Бору је у јануару ове године била нешто већа од 105.000 динара, а 2018. године је била скоро упола мања, у пет година плата се повећала за 97 процената. Разговарала сам са грађанима, видим да су завовољни, да њихова деца могу да нађу посао, али имамо још много тога да урадимо. Видим да су и цена станова овде порасле, да иду и преко 1.200 евра по квадратном метру, што говори о томе колико Бор иде напред. Драго ми је што сам данас то у Бору видела и осетила”, закључила је Брнабић.

Дигитална експедиција покренута је 2021. године на иницијативу премијерке Брнабић.

Током прве експедиције било је укључено 16 градова и око 35.000 грађана кроз посете и обуке.

Дигитална експедиција спроводи се уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Kанцеларије за ИТ и еУправу, у партнерству са Програмом УН за развој (УНДП), програмом Нова писменост који реализују "Пропулсион" и УСАИД.

Такође, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности учествовао је у креирању обука на тему заштите личних података на интернету.

извор: pink.rs