Вести

Историјски дан: Бор поново град!

Посланици Народне Скупштине Републике Србије усвојили су данас Предлог измене и допуне Закона о територијалној организацији Србије чиме је Бор поново добио статус града.

Са 136 гласова за, без уздржаних и без гласова против, од 138 пристуних посланика Народна Скупштина Републике Србије вратила је Бору статус града.

Развојем РТБ Бор развијао се и град Бор, та два појма не можемо одвојити. Њега су градили борани седамдесет и више година и срећа да је на власт дошла Српска напредна странка и њен председник Александар Вучић који су препознали градске садржаје, предложили и данас на Скупштини донели одлуку. Дугујемо посебну захвалност свима који су градили град, као и свима онима који су учествовали у доношењу одлуке. Хвала свима и честитке свим грађанима Града Бора.“, рекао је Благоје Спасковски, повереник ОО СНС Бор.

Предлог Закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Србије, 3. новембра, поднели су посланици Студенка Ковачевић из Бора, Милетић Михајловић, др сци. мед. Дарко Лакетић и мр Дејан Раденковић.

Поштовани моји суграђани, Народна скупштина Републике Србије је управо усвојила Предлог о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Србије који сам поднела! За је гласало 136 Народних посланика! Овим усвајањем је статус Општине Бор измењен у Град Бор! Закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије. Хвала колегама који су подржали Бор, а највећу захвалност упућујем Председнику Александру Вучићу и Српској напредној странци! Живела Србија, живео Град Бор!“, изјавила је Студенка Ковачевић, посланица Српске напредне странке у Народној скупштини Републике Србије.

“Напорним радом и добром сарадњом са свим нивоима власти, од председника државе, преко премијерке, до народне посланице Студенке Ковачевић, као и Благоја Спсковског директора Рударско-топионичарског басена Бор успели смо да добијемо статус града. Ово је једна велика ствар која ће Бору донети веће ингиренције, веће трансфере од стране државе, као и већи буџет. Битно је да грађани знају да неће имати никаве последице и мане, већ ће имати само бенефите овим статусом града”, рекао је Александар Миликић, градоначелник Бора.

Градови у Србији су: Ваљево, Врање, Вршац, Зајечар, Зрењанин, Јагодина, Кикинда, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Лесковац, Лозница, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад, Пирот, Пожаревац, Приштина, Смедерево, Сомбор, Сремска Митровица, Суботица, Ужице, Чачак, Шабац и Београд, као засебна територијална јединица.

Од данас се на овој листи налазе и Бор и Прокупље. Бор је први пут добио статус града 1947. године.