Вести

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у посети борским селима

Министар пољопривреде у Влади Србије Бранислав Недимовић, у склопу посете борској Општини и представници борске локалне самоуправе обишли су два угледна домаћинства: Ненада Атанацковића у Брестовцу, који обрађује више од стотину хектара земље и Бобана Смиљанића у Шарбановцу. Они су министра упознали са проблемима са којима се суочавају.

Имали смо више стоке пре, смањили смо због услова у којима живимо и функционишемо. Не верујем да ћемо повећавати, осим ако се буду променили услови: ако буде боље биће и више грла“, рекао је Бобан Смиљанић, домаћин из Шарбановца.

Главни је проблем овде коме продати оно што се произведе, а ако се и нађе коме продати, онда је проблем како наплатити“, рекао је Ненад Атанацковић, пољопривредник из Брестовца.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је истакао да би борска општина требало да развија сточарство, с обзиром на постојеће услове, али и на субвенције које ће и ове година држава издвојити за сточаре. Подстицаји, међутим, не могу бити исти за све делове Србије.

Овако више не може. Једноставно, није иста пољопривреда овде, у Војводини, у западној Србији... то су све различити услови, а до сада смо имали потпуно идентичан начин субвенционисања. Тако да је, уколико је реч о сточарству, људи су имали исте субвенције и овде и у Војводини, а тамо имају и пољопривредно земљиште у државној својини по повлашћеној цени. Ове године су се десиле две ствари које би, чини ми се, требало да промене правац у сточарству. Једно је да имамо много више уматичених грла, не укупно, него уматичених грла и много више људи који користе субвенције. Друго је да смо отворили поједина тржишта која нам до сада нису била на располагању, пре свега мислим на тржиште Турске у погледу извоза говеђег меса, тако да на тај начин хоћемо да подстакнемо људе да се баве сточарством“, истакао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије.

Председник Општине Бор Александар Миликић је истакао да је прошле године утрошена само трећина пара из локалног буџета намењеног пољопривреди. Очигледно је да пројекти нису одговарајући, због чега би било најбоље да се формира Савет за развој пољопривреде:

„’Ајмо да формирамо Савет за развој пољопривреде Општине Бор, као једно тело где ћемо се сви заједно договорити шта ћемо наредне године дефинисати у буџету од средстава потребних за инвестиције за подстицај пољопривреди. Ми смо ове године одвојили 15,2 милиона динара. Нажалост, само 4,7 милиона динара смо потрошили“, рекао је Александар Миликић, председник Општине Бор.

На трибини у Шарбановцу пољопривердници овог села су поставили велики број питања , али највише их је интересовало када ће бити формирана задруга с обзиром на то да су комплетну докуметацију већ предали.

„Ове године је одвојено четири пута више новца за задруге него што је било претходне године, тако да има смисла то да радите и то уопште није погрешан пут. Чуо сам сада и од председника општине да су дали сагласност за формирање задруге и то је добро“, одговорио је мештанима Шарбановца Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Министар пољопривреде и представници локалне самоуправе посетили су Злот и Брестовац, у којима су, на трибинама, разговарали са мештанима о проблемима ових села.