Вести

Министар просвете Младен Шарчевић у Бору

У последња два месеца министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић два пута је посетио општину Бор. Током прве посете циљ је био увид у рад основних и средњих школа, док је друга посета била орјентисана ка високошколским установама. Са представницима локалне самоуправе он је разговарао о плановима за улагање у образовање у 2018. година, а потом је посетио борски Студентски центар, један од најбољих објеката за смештај студената у Србији у коме има места за више од 330 бруцоша и студената старијих година, затим Технички факултет, једину високошколску установу београдског универзитета каја је смештена ван главног града и Институт за рударство и металургију, где је разговарао са менаџментом ових установа. Шарчевић је посетио и будући Дом омладине чија реконструкција је у току.

"Са мном у тиму си и стручњаци за инвестиције. У наредном периоду очекујемо постављање ограда на образовним установама, завршетак фасаде основне школе "Вук Караџић" и обједињену санацију три образовне установе, зграде у којој су две основне школе и једна школа за децу са посебним потребама. То су планови за будућност, а данас смо разговарали и о новој мрежи школа, формирању општинских савета родитеља и свим оним темама које смо започели. С обзиром на то да смо прошли пут више пажње посветили просвети, овога пута наша посета се базирала на универзитетском делу, тако да смо обишли Студентски центар, факултет и институт. Оно што сам имао прилику да видим уверава ме да је ово квалитетан вид образовања и да је потреба државе да се оваква технолошке и инжењерске струке развијају, да немају никакву бојазан да их треба негде дислоцирати или гасити. Напротив, говорили смо отварању нових смерова какав је индустријски или рударски ИТ, за који могу да аплицирају као нови програм. Капацитет студентског дома је већ на горњој граници тако да млади људи из околине бора не морају да иду у центре какав су Ниш или Београд. Довољно је да погледају овде на институту колико младих људи је докторирало или се спрема за то, колико ту могу да имају добре и плаћене послове и напредују у научном смислу." - рекао је Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

"Општина Бор је ове године предвидела значајна средства за куповину уџбеника ученицима од првог до четвртог разреда, што је само пилот пројекат. Ових дана очекујемо и расписивање јавног позива за набавку уџбеника. У зависности од тога како се буде показао, настојаћемо да обезбедимо бесплатне уџбенике за сву децу у основним школама и за старије разреде. Такође предвиђена су и средства за уређење фасаде школа и школских дворишта." - нагласио је Александар Миликић, председник Општине Бор.

Приликом посете Дому омладине министар просвете, науке и технолошког развоја свечано је уручио кључеве новог возила "Шкоде Фабие" представницима Машинско електротехничке школе, које ће служити за обуку ученика ове школе који похађају саобраћајни смер.