Вести

ПОПОВИЋ: ДО КРАЈА ГОДИНЕ „START UP“ ИНОВАТИВНИ ЦЕНТАР У БОРУ

Министар за иновације и технолошки развој у Влади републике Србије Ненад Поповић посетио је јуче Општину Бор и разговарао са представницима локалне самоуправе о могућностима за даљи развој сектора информационих технологија и иновација у Бору.

Он је посетио и једини ИТ центар у источној Србији који је пре нашто мање од годину дана отворен у Бору захваљујући средствима обезбеђеним од министарства телекомуникација.

Направили смо одличан план о томе шта све треба да се уради до краја године у Бору и разговарали о томе где Влада Србије може да помогне и сегменту иновација и технолошког развоја. Иновациони потенцијал не само Бора већ и целог региона је велики и морам да истакнем да овде постоји одличан ИТ центар, као основа за будући иновациони "Start Up" центар који ће бити ове године формиран у Бору, уколико буде врло активна локална самоуправа. Председник и његов тим су обећали да ће дати свој максимум на том пољу, ми ћемо из Владе Републике Србије да финансирамо велики део тога и мислим да ће најкасније до почетка наредне школске године Бор добити још један већи, квалитетнији, садржајнији иновациони центар, како би млади у Бору и околини и сви они који желе да се баве информационим технологијама, дигитализацијом, роботиком и новим технологијама имали простор у коме могу са једне стране да раде, а са друге стране да добију подршку и одговарајући садржај.„ – рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Данас смо наставили разговоре које смо водили пре два и по месеца о формирању технолошког, односно Старт Уп центра на територији општине Бор, а основ за све то је да у Бору постоје институције које се озбиљно баве младима и развојем предузетништва. Данас смо у ИТ центру у Бору видели да окупља велики број младих људи који су нам управо показали на који начин ми као општина Бор у сарадњи са њима треба да развијамо причу о "Start Up" центру.„ – нагласио је Александар Миликић, председник Општине Бор

За помоћ новим предузетницима и предузећима која већ постоје, а имају добре иновационе идеје, министарство за иновације и технолошки развој је определило и ове године значајна средства. Тако мала предузећа могу пројектима да конкуришу за бесповратна средства до 80 хиљада евра, а помоћ за већа предузећа креће се и до 300 хиљада евра.