Вести

РАЗГОВОР СА МЕШТАНИМА МЗ СЛАТИНА

Разговор са мештанима села Слатина био је својеврсна прилика да се сумирају резултати из протеклог периода и да се разговара о актуелним питањима са којима се становници овог села суочавају. Трибини су присуствовали повереници ГО Српске напредне странке у Бору, Александар Миликић и Небојша Виденовић, Владимир Станковић, први на листи за локалне изборе и Адријана Пуповац, кандидаткиња за посланицу у Скупштини Србије.

Да је кључ решавања свих питања отворени разговор и заједничко ангажовање, рекао је повереник ГО СНС Бор и актуелни градоначелник Александар Миликић. Он је рекао да су резултати оно што остаје и што је видљиво, а да грађани знају и умеју да цене све што је досад урађено у сваком селу на територији Бора, као и у самом граду.

„За четири године у Слатини сам присуствовао на више од пет зборова мештана. Моја обавеза и задатак били су да изађем пред мештане и да покушамо да заједно решимо настале проблеме. Када је било речи о буџету, разговарали смо и заједно договарали за шта треба издвојити новац и шта је то што је неопходно урадити у селу. Увек ћу се радо одазвати на сваки позив својих суграђана“, истакао је Александар Миликић, повереник Српске напредне странке у Бору.

Миликић додаје да оно што највише интересује Слатињане засигурно јесу рударске активности које ће се на том простору одвијати у наредном периоду.

Још од 2018. године у селу је разговарано на тему откупа имања од стране компаније „Рио Тинто“ и тада смо се борили да се цене откупа земљишта подигну. Од момента доласка компаније Зиђин која врши рударења на овим просторима, многи мештани Слатине за своју дедовину добили су новац. Питањем Слатине данас се баве многи, до мештана стижу разне дезинформације и то од људи који желе да направе само пометњу међу овдашњим становништвом и на тај начин скупе неке политичке поене на предстојећим изборима. То је политизација и на тај начин ни један проблем у селу неће бити решен. Убудуће, све што буде интересовало мештане села, а тиче се искључиво њих самих, решаваће се преко Савета месне заједнице. Сви имамо само један циљ, а то је да се заједно боримо за свако село“, истакао је Миликић.

Он је додао и да ће убрзо, након избора, биће организовани избори за представнике Савета месних заједница како би свако село имало пуно право у одлучивања.

Да се никад више него у претходне четири године није улагало у путну инфраструктуру, како на нивоу читаве Србије, тако и у Бору, истакао је први на локалној листи за изборе Владимир Станковић. Он је рекао и да је улагање у саобраћајну инфраструктуру од великог значаја за читаву Србију, нарочито за источни део земље, где је у току вађење немачких бродова који су потопљени за време Другог светског рата, што ће омогућити проширење речног тока Дунава код Прахова. Истовремено се знатно улагало и у железничку инфраструктуру јер је Влада Србије покренула обнову, модернизацију и изградњу скоро свих саобраћајних праваца у земљи.

Све то је кључни приориотет Владе и председника Републике Србије, који директно утиче на стопу привредног раста наше земље као и на животе свих њених грађана“, рекао је Станковић.

Адријана Пуповац кандидаткиња за народног посланика овом приликом рекла је да никада више није било извојено средстава из републичког буџета за Борски управни округ него што је случај за време садашње власти. Пуповац је посебно издвојила пројекат за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних атмосферских и канализационих вода, али и 108 километара нове канализационе мреже који су део пројекта „Чиста Србија“, за шта је издвојено 80 милиона евра и то само са територију Бора. Она је додала и да је већина Борана и мештана борских села добила посао у руднику, управо захваљујући одговорној политици и визији председника да Бор и рударење имају будућност

. „У Слатини готово да не постоји домаћинство из ког неко није запослен у руднику. Компанија „Зиђин копер“ у заштиту животне средине већ је уложила 142 милиона евра, а по потписивању споразума, компанија је у обавези да 2024. године уложи још додатних 70 милиона евра. На тај начин ће показати грађанима да је равнотежа између економског раста и очувања здраве животне средине и те како могућа“, закључила је Пуповац.

Присутни су се сложили да је решавање вишедеценијских питања са којима се суочавају поједина села на територији града могуће једино и искључиво уз заједништво, слогу и исте циљеве, а то је да се заједно изборимо за још бољу будућност и још видљивија дела којима ће се будуће генерације поносити. Јер ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ.