Вести

САСТАНАК ПОВЕРЕНИШТВА ГО СНС БОР СА МЕШТАНИМА МЗ ОШТРЕЉ

Повереник ГО Српске напредне странке и градоначелник Бора Александар Миликић, са носиоцем листе и начелником Борског управног округа Владимиром Станковићем и кандидатом за Народног посланика Адријаном Пуповац, посетили су Месну заједницу Оштрељ.

Миликић се овом приликом осврнуо на сам почетак суочавања са дугогодишњим питањем овог села, са којим се први пут, како је навео, сусрео давне 2009. године када је једно од главних питања било како живети са прашином која настаје услед рударских активности у непосредној близини Оштреља.

„2009. године, када сам овде дошао први пут као координатор Канцеларије за младе и сада 2022. године опет се провлачи исто питање - како живети са проблемима који су на вратима, а таложили су се протеклих 30 година. Увек сам био става да пред народ изађем са конкретним решењима, одговорима и информацијама како решити настале проблеме. 2012. је први пут званично отворено питање о пресељењу села Оштрељ, а тада је та идеја била неразумна свима.", навео је Миликић.

Он је овом приликом још једном истакао да ће се питање Оштреља, као и питање осталих села на територији Бора која су под утицајем рударења, решавати једино и искључиво у складу са договором са свим мештанима.

"Свако друго решење је изнуђено и нереално. О пресељењу Кривеља говорило се још давне 1984. године. Тада је то питање било маскирано на различите начине. Смиривање народа који тамо живи решавало се запошљавањем и куповином имања по вишим ценама, што значи да се практично куповао мир мештана у Кривељу."

Миликић је додао да данас када рудник ради пуним капацитетом, људи тамо више не могу да живе.

"Први у Србији сам лично отишао код председника Александра Вучића и рекао да село Кривељ мора да се пресели у целини јер живот између три рудника није могућ. Ја сам на функцији градоначелника Бора четири године. Себе сматрам одговорним човеком и хоћу сутра, када више не будем на тој функцији и када одем у било које борско село, да се осећам добро јер знам да сам за наш народ учинио добро дело. Шта год убудуће будемо радили, радићемо у договору са мештанима", рекао је Миликић.

Он је истакао и да је на зборовима који су се у претходном периоду одржавали по селима која су под утицајем рударењем било више политике него реалних разговора о насталим проблемима.

"Шта год се буде дешавало убудуће, мора се разговарати и мора се чути мишљење већине. Уколико дође до пресељења, локација мора бити сигурно место на ком више неће бити рударења. Такође, мора се задржати идентитет Оштреља. Ово је врло одговорна тема и не желим да слушам оне који од овога праве само причу, скупљају политичке поене јер мисле да ће их то довести до бољих резултата на предстојећим изборима. Они ће, готово сам сигуран, имати лош резултат, а питање Кривеља, Оштреља, дела Бучја, остаће нерешено. Опет ћемо се састати овде да решавамо исте проблеме. Мишљења сам да тема пресељења села не треба да се отвара пре избора јер, у супротном, ићи ће у правцу политизације и изазивања нереда“, истакао је приликом свог обраћања мештанима Оштреља повереник ГО Српске напредне странке у Бору Александар Миликић.

Кандидат за Народног посланика испред Српске напредне странке Адријана Пуповац, пре излагања, замолила је све присутне да минутом ћутања одају почаст недавно преминулом Миодрагу Илићу, дугогодишњем члану странке и поверенику Месног одбора Оштрељ“, на чије је залагање реконструисана и асфалтирана обилазница око Оштреља.

"На инсистирање председника Републике Србије Александра Вучића враћена је нада у живот на селу. Знајући проблеме са којима се суочавате, попут прашине која се ствара услед рударења, неопходно је да сви имамо стрпљења с обзиром да су проблеми вишедеценијски. Александар Вучић и Српска напредна странка имају слуха за све грађане и заједничким снагама, на опште друштвено задовољство, пронаћи ће се најбоље решење. Заједнички циљ нам је постизање равнотеже између економског раста и очувања животне средине.", рекла је Пуповац.

Присутни су се сложили да једино пружајући подршку онима који су се свих ових година залагали за то да своје речи претворе у дела и заједничким деловањем, можемо започете пројекте спровести до краја.