Вести

Вучић: РТБ мотор развоја истока Србије

Кинеска компанија Зиђин ће у РТБ Бор само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до две милијарде евра, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.Тиме ће се, рекао је он, шестоструко повећати производња у наредних шест година, а највећи део тог новца биће намењен управо за РТБ Бор.

"Очекујемо да за шест година производња буде већа - троструко овде у (РТБ) Бору и још 80.000 тона буде производено у 'Тимоку' (Чукару Пеки). То је дакле петоструко или шестоструко већа производња него што смо имали раније", истакао је Вучић, обраћајући се радницима током обиласка погона топионице бакра Зиђин Бор.

Каже да су га наши људи током његових ранијих посета РТБ - у Бор уверавали како смо чудесне помаке направили, али да је после, када је пронађен кинески партнер, чуо од њих да бисмо убрзо морали да затворимо РТБ да смо тако наставили.

"То је требало да урадимо још пре 15 година, онда би Источна Србија изгледала много другачије. Желим да вас замолим да радите вредно и борите се за своје породице. Имам апсолутно повење у кинеске пријатеље, као што и они имају поврење у наше раднике", поручио је Вучић.Истакао је да је уверен да 5.000 радника у РТБ-у може да буде покретач развоја целог истока Србије.

"Хвала вам што сте препознали значај тражења и проналажења стратешког партнера. Молим вас да покажете да посвећеношћу, Бор може да иде напред и да можете да се поредите са најбољим рудницима у свету и да ова топионица буде као најбоље топионице у свету".

Вучић је поручио да ће држава увек помоћи кинеским пријатељима да пронађу најбржи развојни пут за опстанак нашег народа у Бору и читавом истоку Србје.

"Хвала што сте увек били уз свој РТБ Бор и што чувате овде своја огњишта", додао је Вучић.

Вучић је претходно у разговору са руководством компаније Зијин Мининг Гроуп и Зи Јин Бор Цоппер истакао да је у протеклих неколико година између Србије и Кине потписано и реализовано много пројеката.

"Али, очекујем да их буде још више. Ово је прекретница за РТБ и компанију Зиђин, али и важан пројекат за односе Србије и Кине. Ова компанија је гарант да ће се у Бору остваривати рударска производња у складу са највишим светским стандардима и када је у питању ефикасност и квалитет, али и заштита на раду и екологија", рекао је Вучић.