Обраћање народне посланице Адриjaне Пуповац на Петој седници првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021.години.

Обраћање народне посланице Адриjане Пуповац на тему закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између Републике Србије и БиХ на Петој седници првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021.години.

"Поштовани министре, даме и господо народни посланици и на првом месту цењени грађани, Одбор Народне скупштине за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникацију је на седници одржаној 25. марта 2021. године размотрио и једногласно подржао Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између Републике Србије и БиХ.

На предлог делегације Републике Србије договорено је да се примени привремено ступање на снагу Споразума даном његовог потписивања. Разлог за привремену примену Споразума и могућност поступања по Споразуму одмах након потписивања с обзиром да је завршена неопходна техничка документација и могуће је одмах започети са реконструкцијом.

Поред тога, поједини мостови су у врло лошем стању, тако да представљају опасност са становишта безбедности за све кориснике.

Имајући у виду чињеницу да Одбор води изузетно квалитетна и одговорна жена, народни посланик Kатарина Ракић, којој овом приликом честитам и на именовању на место председника Парламентарне мреже за дигиталну безбедност, сигурна сам да ће сарадња између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Одбора Народне скупштине и у будућем периоду бити не само формализована и институционализована, већ и успешна и ефикасна сарадња која захтева међусобно поверење, а све у циљу реализације инфраструктурних пројеката у предвиђеним роковима.

Република Српска један је од два ентитета у БиХ поред Федерације БиХ. То да је Република Србија стожер стабилности у региону говори и несебична помоћ председника Републике Србије не само српском народу, већ и осталим народима у окружењу.

С обзиром да су моје колеге претходници изнели многе чињенице и резултате и како се не бисмо понављали када говоримо о међународним односима изнећу пример из сопственог живота. Моја бака је Босанка. Рођена је у Kозарској Дубици. У Јасеновачком логору изгубила је оца, ујака, стричеве. Kао ратно сироче та изузетно добра и храбра жена са мајком је дошла у Бор и њена лепша страна старости се огледа у томе да је у Бору дочекала трећу генерацију.

До доласка Александра Вучића дешавало нам се да на путу за БиХ од стране кондуктера будемо провоцирану уз питање да ли идемо за босанску или пак за хрватску Дубицу? Бака је увек одговарала да идемо у Kозарску Дубицу. Тада би нам нагло упадали у купе, будећи нас из сна, како би нам показали да српски народ ни у возу не може да осећа сигурност.

Данас, захваљујући одговорној политици Александра Вучића и несебичној помоћи како Сарајеву и Сребреници, тако и Бања Луци, Kозарској Дубици, Требињу, Дрвару, не само у вакцинама када су им најпотребније, већ и у инфраструктурним пројектима имамо одличну сарадњу са нашим суседима.

Народ се више неда преварити. Људи не верују нечијим речима, него делима. Сада смо дошли у ситуацију да се у Бих, али и у Републици Хрватској њихов народ стиди појединих политичких аналитичара који све ово што је урадио Александар Вучић називају не солидарношћу, већ псеудо солидарношћу.

Не само пружањем помоћи, већ и иницирањем идеје о Мини Шенгену Републике Србије је потврдила своју улогу стуба регионалне стабилности и носиоца развоја читавог западног Балкана. Управо је Александар Вучић најискренији заговорник око питања културолошких, језичких и економских баријера и успостављања слободног протока људи, робе, капитала и услуга.

Поред реконструкције 11 мостова на граници са БиХ на иницијативу Републике Србије образована је и Радна група за реконструкцију мостова на граници са Републиком Хрватском.

Званични преговори су започети. Текст Споразума у прављењу, одржавању реконструкцији друмских мостова на заједничкој државној граници је такође усаглашен. И овом приликом честитам министру Момировићу и његовом тиму на постигнутим резултатима и на великом посвећеном раду, упркос срамном нападу и критици министра и „Утиску недеље“.

Поштовани министре, ваша дела говоре много више и од њихових 1.000 речи. Зато они што никада ништа нису ни успели да ураде и што су иза себе оставили рушевине уместо мостова и могу само да говоре.

У дану за гласање са посланичком групом Александар Вучић, за оно што је нама најсветије, - За нашу децу, са посебним задовољством ћу подржати данашњи Предлог закона, као што сам то урадила и 25. марта 2021. године на седници Одбора, имајући у виду чињеницу да мостови спајају обале и људе, да представљају симбол живота, љубави и пријатељства.

За крај свој излагања свим Србима, Бошњацима, Хрватима цитираћу реченицу из песме нашег познатог нобеловца Иве Андрића која гласи: „Не руши све мостове, можда ћеш се вратити.“

Живела помирљива политика Александра Вучића, посебна захвалност нашем председнику што се данас вакцинисао у Борском управном округу. Живела Републике Српска, живела Србија.